VERSENYAUTÓK
bemutatkozás
eredményeink
tevékenységi körünk
termékeink
fékpadi mérések
versenyautó építés
üzemeltetés, bérlés
cnc megmunkálás
újdonságok
galéria
letöltések
ÁLTALÁNOS SZERVÍZ
márkafüggetlen szervíz
VW csoport & BMW
szolgáltatásaink
autóklíma
autótuning
flottakezelés
galéria
elérhetőség
térkép-útvonalkereső


 

Autótuning


Chiptuning

Az ECU egy angol kifejezés rövidítése Electronic Control Unit, németül Elektronisches Steuergerät magyarul mikroszámítógép vagy más néven motorvezérlő egység, vagy motorvezérlő elektronika. Gyakran találkozunk ezekkel a kifejezésekkel, jelentésük ugyanaz.
A motorok működését egy mikroszámítógép végzi el, mely az érzékelőktől befutó jeleket feldolgozza. A tárolt adatok és programok alapján a szükséges számításokat elvégzi és a motor működéséhez szükséges utasításokat, jeleket továbbítja a vonatkozó egységekhez. A szabályozás körébe tartozik például a gyújtás időzítése a befecskendezés mennyiségi és időbeli szabályozása, turbónyomás szabályozása stb. A chiptuning során ezeket az adatokat módosítjuk, optimalizáljuk minden egyes motorhoz külön-külön, mivel két egyforma motor nincs, így az ebben rejlő tartalékokat aknázzuk ki a még optimálisabb működés, jobb hatásfok elérése érdekében. Attól függően, hogy fogyasztáscsökkentést akarunk elérni, vagy teljesítménynövelést beszélünk ecotuningról illetve teljesítmény tuningról gyűjtőnéven chiptuningról.

Ennek különösen nagy jelentősége van napjainkban, hiszen megjelent az E 85-bióetanol üzemanyag. A motor illetve a motorvezérlő átalakítható, átprogramozható erre az üzemanyag típusra, ez utána észrevehetetlen. Kaphatók ilyen univerzális átalakító szettek, de ezek általában nem alkalmasak a feladatuk elvégzésére, ezért mi ezeket általában nem javasoljuk.

Az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság) fokozatosan ellenőrzi, mert ez a tevékenység átalakítási engedély köteles, mivel a gépjármű okmányaiban hajtóanyagként benzin szerepel és ez meg változik bióetanolra. A motor térbe betekintve az átalakítás könnyen észrevehető.

Optikai tuning


Fék, futómű tuning 

STRAUBINGER MOTORDESIGN & MOTORSPORT INGENIEURING
cím: H-2831 Tarján, Jókai u. 5/b    telefon +36 34/ 373 208   fax: +36 34/ 373 206   mobil. +36 30/ 9948 768
e-mail: motorsport_europa@t-online.hu   internet: www.s2mi.hu